La biblioteca sempre ha estat un element fonamental en l’ educació i en la formació integral dels nens. El més important és que sigui visitada per la majoria dels seus alumnes, per això és important tenir llibres de consulta , contes per a totes les edats, de tots els temes, contes populars. Malgrat que tinguem més de 7000 exemplars, es van retirant alguns títols i cal fer una petita inversió cada curs perquè els millors autors o els nous autors hi siguin, així com els il·lustradors.

A més a totes les aules hi ha biblioteca de classe  i és una tasca important controlar i registrar tots els llibres.

La comissió de biblioteca vetlla  pel registre dels nous llibres al llarg del curs, folrar, posar el teixell als llibres i arxivar les revistes  que rebem. Així mateix,  cal assistir a les reunions de coordinació de les diferents biblioteques escolars de Nou Barris (CRP), aproximadament cada sis setmanes i estar en contacte en xarxa per elaborar una programació d’activitats d’ animació a la lectura , conferències d’ especialistes en  aquest tema i activitats a les biblioteques de la zona, préstec de bibliomaletes de novetats de llibres ,participació en “Clubs de lectura”  amb d’ altres escoles,  etc… Compta amb l’ajut i suport de mestres jubilats que dediquen una part del seu temps a la seva gestió.

D’ aquesta manera s’activa el Pla de lectura de l’ escola i  es continua efectuant  la lectura eficaç , mitjançant controls de comprensió de lectura, des de segon a sisè de primària. També l’alumnat d’ESO és usuari d’aquest recurs motiu pel qual l’espai actual s’ha fet petit i hem de repensar-ne un de nou, més gran i modern de cara als propers cursos.

A nivell intern de l’ escola altres tasques relacionades amb la lectura són:

– Els agrupaments flexibles dels grups de primària i secundària faciliten un major i millor ús de la biblioteca de l’ escola mentre l’ altre grup fa una altra tasca. El préstec de llibres per alumnes és una activitat molt important per impulsar l’ hàbit de la lectura a casa.

– També la lectura diària ( 30 minuts), a l ‘ aula.

– Puntualment, apadrinament lector a alumnes de 1r de primària per part dels alumnes més grans del cicle superior.

– La presentació  del llibre “Dibuixa’m un conte”,  elaborat  mitjançant el treball cooperatiu  d’ intercanvi  de dues escoles de BCN i  una escola d’un altre país que canvia cada dos cursos en el marc del projecte “JUNTS” organitzat pel Consorci d’ Educació i la Fundació Adsis. Fins ara s’ha realitzat el projecte amb: Romania, Xina, Pakistan i la Índia.

Biblio.jpg

PROGRAMA D’ ANIMACIÓ A LA LECTURA  I ACTIVITATS ENTORN A LA FESTIVITAT DE SANT JORDI:

-ELS JOCS FLORALS: Cada cicle prepara un acte per triar els millors textos i poemes, amb l’ entrega de diplomes i flors. A més participem en els Jocs Florals de Nou Barris.

– Uns dies abans cada cicle rep la visita d’ un autor o il·lustrador  d’ un llibre  que prèviament  hem llegit i  treballat a l’ aula.

– Cada curs intentem treballar amb un autor literari diferent i/o il·lustrador (en funció de les edats) que ens visita després d’un treball previ  dins d’un acte de cloenda i aprofundiment.

– Per cicle Mig ens inscrivim, cada curs,   als itineraris de la lectura (Institut de les Lletres Catalanes” de la Generalitat de Catalunya.

-A més comptem amb la col·laboració de la Mª Eulàlia Valeri (antiga mestra de l’ escola i escriptora de contes), que explica contes i llegendes  sobre la història de  Catalunya a Cicle Superior i que participa en algunes sessions d’organització de la biblioteca.

-FIRA D’INTERCANVI DE LLIBRES DE SEGONA MÀ PER SANT JORDI: com d’ altres cursos els alumnes de cicle superior organitzen unes paradetes de llibres de segona mà prèviament reunits i seleccionats per a aquest esdeveniment. Aprofitem aquesta festa per a vendre algun treball manual per a  subvencionar les colònies de final de curs i viatges de treball de Síntesi.

BREU HISTÒRIA DE LA BIBLIOTECA D’ANTAVIANA (1994- ACTUAL)

La Biblioteca actual és fruit de la fusió de les Escoles Ton I Guida i de Pla de Fornells el curs 1994-95.

La biblioteca Ton i Guida es va iniciar l’any mateix de la seva fundació (1962), tot i l’escassetat de recursos . La feina d’organitzar la biblioteca al llarg de tots aquests anys ha sofert molts alts i baixos. Aquesta tasca ha recaigut sobre el cos de mestres bàsicament. Tant sols durant quatre anys es va disposar d’un responsable amb dedicació retribuïda . Actualment l’instal·lació de suport informàtic  via EPERGAM ha estat un gran avenç.

L’idea d’una biblioteca escolar amb majúscules a la nostra escola és encara un somni i és per aquest motiu que el claustre ha rebut formació homologada i que ens il·lusiona la idea d’una transformació de la biblioteca que la faci més moderna i eficaç.