TARDOR I CASTANYADA

Amb l’arribada de la tardor els indis de 4tA visitem l’hort amb la intenció de recollir uns codonys que ens havien dit que estaven a punt per collir, el codony és un fruit de tardor i al nostre hort tenim un codonyer. Li demanem al Francesc que ens acompanyi per recollir-los i així aprofitar perquè segur que ens podrà explicar alguna cosa interessant de l’hort, el camp i la muntanya. Així ha estat, baixàvem a collir els codonys de l’arbre però a la vegada ens hem trobat uns bolets molt petitets que es diuen cama-secs i els hem collit. El Francesc ens ha explicat una curiositat sobre aquests bolets, es veu que també es diuen “carreretes”, sabeu per què…? mmm… doncs quan trobeu a algun indi de 4tA els podeu preguntar… J

Ens hem trobat també animalons a l’hort, gran varietat de cucs, que són animals descomponedors. Els hem buscat, hem aixecat troncs per trobar-los i allà estaven, ben amagats. Sabíeu que els bolets també són descomponedors? Sabeu què vol dir descomponedor? Vol dir que es nodreixen de restes de matèria vegetal o animal en putrefacció. Sona fastigós, oi? Doncs són una part molt important de la cadena alimentària, si no hi haguessin descomponedors, els sòls s’anirien quedant sense nutrients i al final les plantes moririen, per la qual cosa també desapareixeria tot l’ecosistema on viuen. Déu ni dó!! anàvem a collir els codonys i hem vist i fet tot això!!

Després de collir els codonys hem buscat receptes per fer el codonyat i finalment agafant coses d’una i coses d’altra hem elaborat la nostra recepta. En dos dies hem fet el nostre codonyat a la cuina-taller de l’escola. Hem fet dos grups i cada grup ha fet un dia de cuiners professionals, diem professionals perquè realment ha estat un èxit i el codonyat ens ha quedat boníssim!! A la tarda següent arriba el moment més esperat després de dos dies de cuina, fer el tast. Hem posat el codonyat en unes torradetes acompanyat d’un tros de formatge i… senyores i senyors… MMM… BONÍSSIM… A la gran majoria de la classe ens ha encantat, encara que hi ha hagut un parell o tres que no són de menjar tants dolços que no han gaudit molt menjant-lo.

Aprofitant la tardor i la castanyada, a la classe de plàstica hem preparat un “photocall” molt divertit, que ens ha quedat molt i molt bé. L’hem posat a l’entrada de l’escola al costat dels nostres gegants i ens hem fet unes fotos molt divertides. Ara el deixarem allà posat uns dies per a que tothom que vulgui pugui passar i fer-se una foto ben divertida, això sí, us demanem que el respecteu i el tracteu bé per a que no es faci malbé i pugui durar uns quants dies.

Hem celebrat la castanyada amb tota l’escola la tarda del 31, encara que estem tenint uns dies de pluges i ha plogut amb força, no ens quedarem sense menjar castanyes ni beure suc al porró, es ben divertit!! Ens agrada cuidar les nostres tradicions i compartir les experiències i les vivències de l’escola  amb les nostres famílies. Les castanyeres com cada any fan una feina molt maca i molt important per poder celebrar la castanyada amb tots els alumne i mestres de l’Antaviana.

Bona castanyada a tothom, bona nit d’ànimes i bona tardor!!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.